tisdag 31 juli 2007

Missvisande rubriker om Röda KhmererBåde SvD och DN lyckas idag sätta snarlika men missvisande rubriker på nyheten att Duch – den ökände chefen för Toul Sleng-fängelset i Phnom Penh - formellt överlämnats till den FN-sponsrade specialdomstol som skapats för att pröva ledarskapets ansvar för ca 1,7 miljoner kambodjaners död under perioden 1975-1979, då Pol Pot styrde landet.

Problemet med rubriken - liksom med den åtta år försenade rättegången - är att denne Duch inte i någon rimlig mening kan sägas ha varit en "ledare".

De överlevande ledarna lever än så länge i frihet och välmåga, och om någon enda av de grånade gubbarna kommer att ställas till svars för sitt ledarskap låter jag vara osagt!

Ändå kommer processen mot Duch att vara betydelsefull: dels därför att han tog order direkt från högsta ledarskapet, Son Sen och Nuon Chea (av vilka Nuon Chea till höger är den ende som fortfarande är i livet) och dels därför att han så öppet berättat om hur saker och ting var organiserat, och vem som var ansvarig för vad. Han lät sig intervjuas under flera dagar av Far Eastern Economic Reviews Nate Thayer under våren 1999, strax innan han arresterades, och man kan nog se det så att han pratade sig själv rakt in i fängelset!

Så mycket nytt tror jag alltså inte att hans rättegång kommer att avslöja, men det ska bli ytterst intressant att se om hans vittnesmål möjligen kan leda till att också Nuon Chea ställs inför rätta!

_

Bilden ovan visar Chum Meu - en av de 7 av ca 17 000 fångar som kommit levande ut från Toul Sleng - med ett foto av Duch.

Läs mer i New York Times!

_________________________________

Inga kommentarer: