fredag 6 juli 2007

Islamic Rage Boy 2.0


Precis som jag väntade mig tog det inte många dagar innan mannen vars ansikte fått representera militanta islam i internationella media framträder i en intervju. Den innehåller inga överraskningar, och han har inte heller mycket att säga.

Men jag tänkte när jag läste intervjun på alla muslimska män som jag känt under åren i olika delar av världen. Jag tvivlar på att någon av dem någonsin deltagit i en demonstration, och även de som varit mycket strikta muslimer skulle nog känna sig obehagliga till mods om de förknippades med skäggiga extremister!

Men detta är ändå inte hela bilden, och det är därför jag idag valt bilden av en annan man – en man som fridfullt sitter och läser sin koran…

Jag vet inte hur pass välkänt hans ansikte är i Sverige. Hans namn är Abu Bakar Ba’asyir och han är åtminstone andligen Jemaah Islamiyahs ledare. Jemaah Islamiyah är al-Qaidas systerorganisation i Sydostasien, och organiserade bl.a. bomberna på Bali.

Man har inte lyckats binda Ba’asyir direkt till Balibomberna, men kopplingarna är alldeles för många för att kunna vara tillfälligheter!

Och vad jag försöker säga här är givetvis att dessa två helt olika bilder av muslimska män visar just hur motsägelsefullt och komplicerat detta med islamisk vrede kan vara: en enda bild duger inte!


Andra islamistiska rage boys har ockuperat Röda moskén i Islamabad. Hur den historien kommer att sluta återstår att se. Men det är ju i sig tankeväckande att detta sker i Islamiska Republiken Pakistans huvudstad!
___________________________________________

2 kommentarer:

Erique sa...

Intressant inlägg. Det är alltför få numera som orkar se hela denna konflikt väst/islam mer komplext och mindre enkelspårigt.
Jag skulle önska att bloggare i den "muslimska världen" med liknande syn kunde mötas med västliga bloggare i någon slags samsyn eller åtminstone en varierad och öppensinnig diskussion. Finns det något forum för detta?

Carl Jacobson sa...

Ett sådant där forum du talar om skulle givetvis vara intressant. Jag känner dock inte till något sådant. De dialoger som förs är nog mera på individuell basis - plus diverse konferenser för experter... Jag har känt,levt och arbetat bland muslimer i ett antal år i flera länder, och jag har aldrig haft några problem att föra en dialog med dem som har lite utbildning. Problemen infinner sig dock omedelbart när du konfronteras med dem som bara har sinna mullor som informationskälla, och dessvärre sprids ju den wahhabistiska smittan rån Saudiarabien med hjälp av oljepengarna mycket systematiskt. Nej, jag är pessimistisk när det gäller en dialog i rådande läge!