lördag 10 januari 2009

England fryserMedan jag suttit och drömt om regnskogar, grodor, och svärmande cikador, har det blivit kallt!

Som valp, när jag just hade börjat lära mig Engelska i skolan, fick jag höra en historia som jag inte glömt:

- Varför har engelsmännen vattenledningarna utanpå husen?
- Därför att det då är lättare att laga dem då de fryser sönder…

För en grabb i Lappland, där temperaturen sjönk till – 30 några dagar mest varje vinter, var tanken med ledningar utanpå husen givetvis fullständigt vansinnig! Jag tyckte att den där historien var mycket rolig!Nu, när halvvägs igenom min femte vinter i London, så ser jag på TV något som ändå får mig att häpna: vattenledningar som frusit sönder, men inte utanpå husen, utan grova gjutjärnsledningar i distributionsnätet – som ligger ovanpå marken!


Det har inte varit särskilt kallt, men det har varit några minusgrader i stort sett sedan nyår, och när kylan är långvarig, så fryser ledningarna till sist.
Och i de dragiga husen övervintrar engelsmännen uppenbarligen ännu med den viktorianska metoden att ta med sig en varmvattenflaska i sängen. (Åtminstone finns de där flaskorna fortfarande att köpa i affärerna!)

Om man sedan ska vara korrekt, så är det vanligen avloppsledningarna som sitter utanpå husen. Jag har samlat på mig några exempel. (Om man klickar på bilderna, så kan man studera den brittiska rörmokerikonsten i detalj!)
11 kommentarer:

Svenne Farang sa...

Otroligt! De senaste vintrarna har väl varit lite strängare än vad de brukar i England. Börjar de tänka om nu tror du när de bygger nytt t ex?

God Fortsättning På Det Nya Året förresten!

Carl Jacobson sa...

Visst har det skett en utveckling när det gäller nybyggandet - man har ju t.o.m. börjat använda isolering!

Problemet är ju att man är så förtvivlat rädda att ändra på någonting - allting som är sen före andra världskriget är fullständigt sakrosankt, och sådana där fönster som man då hade går bara inte att få täta.

God fortsättning själv, önskar jag dig och de dina!

Björn Nilsson sa...

Första gången jag var i England (tjänsteresa till världsmetropolen Scunthorpe) var det klart störande med fönsterrutorna (enkelrutor naturligtvis) som hängde och slängde och slamrade i sina illa passade ramar hela natten.

Blir det kallt i England så kommer väl den gamla vanliga visan igen, att gamlingar fryser ihjäl i sina hem? Eller har man fått ordning på detta?

Carl Jacobson sa...

Att man fryser ihjäl är nog inte så vanligt, men man har försökt lösa problemet provisoriskt genom att införa ett särskilt "cold weather benefit" som gamlingarna kan ansöka om.

Det är inte mycket, och som vanligt är ansökningsblanketterna så komplicerade att det krävs en armé av "rådgivare" som hjälper till med att fylla i dem...

Och ibland tror jag att det är just det som är poängen. "Det skapar sysselsättning", som man säger här!

Björn Nilsson sa...

"May the Revolution come!"

Carl Jacobson sa...

???

Skulle revolutionen avskaffa byråkratin, menar du? Erfarenheterna är väl snarare att revolutionerna skapar en enorm byråkrati!

Björn Nilsson sa...

Det var dåtidens revolutioner med papper och penna. Nu realiseras revolutionen i mjukvaran, vilket innebär en avgörande skillnad!

Carl Jacobson sa...

Revolutionen är som ett virus, alltså?

Björn Nilsson sa...

Nja, skulle nog se den som en hårddisk med nytt fräscht operativsystem och dessutom försedd med kraftfullt skydd mot virus och annat otyg!

Carl Jacobson sa...

Hmm...

Björn Nilsson sa...

Glömde skriva att det står "demokrati" på programmet med antivirus och brandvägg.