lördag 13 februari 2010

Tigerns år



Denna vecka firar vi nyår i London.


Om man bor i en stad som London, där det talas över två hundra språk och människorna kommer från alla delar av världen, följer med nödvändighet en kulturell mångfald som jag finner befriande.


Söndag morgon, Little Newport Street




Mängden av kalendrar som dessa olika kulturer för med sig manifesteras sällan i det offentliga rummet, men det kinesiska nyåret firas alltid. I år infaller nyårsdasgen den 14 februari, och firandet pågår hela veckan med olika arrangemang som har anknytning till kinesisk kultur, och avslutas med den storas paraden nästa söndag.


De flesta kalendrarna placerar nyåret under våren. Det finns väl drygt tjugo kalendrar som olika religiösa eller etniska grupper använder sig av för att fastställa viktiga tidpunkter för jordbruket och den rätta tiden för religiösa festdagar.


Oxford Circus


Alla kalendrar som jag känner till har skapats på norra halvklotet, och att börja året på våren, när naturen vaknar till liv och bondeåret startar på nytt tycks mig rimligt. Vikingarna räknade visserligen nyåret från midvinterblotet, men när Sverige kristnades kom också hos oss Marie bebådelsedagen den 25 mars att räknas som nyårsdag. Att fira nyår den 1 januari är ett sent påfund.


Men inte ens inom kristenheten har man kunnat enas om en kalender. Den ortodoxa kyrkan firar jul och nyår i januari, och den koptiska kyrkan har en rörlig nyårsdag, som infaller på sensommaren.


Den islaminka kalendern är en strikt månårskalender, och deras år är alltså ca 11 dagar kortare än solåret. Det medför att nyåret och alla religiösa högtider kan inträffa vid alla årstider, och att deras tideräkning ytterst långsamt knappar in på oss. Förra året inföll nyåret den 18 december, och i år infaller det den 7 december, osv.


Den judiska kalendern baseras också på månåret, men här har man löst problemet med de 11 dagarna genom att sätta in en skottmånad vissa år, och på detta vis håller festerna sig i den årstid där de hör hemma.


Jag ska inte göra det här till en lång lista! Jag skrev om Songkran här förra året.


Nu firar vi tigerns år!




[hǔ]​ tiger

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

De där kinesiska lyktorna är vackra.

Enligt den kinesiska kalendern är jag oxe. Undrar hur oxen klarar sig under tigerns år? Det blir väl att lunka på som vanligt, det verkar vara oxens öde ...

Carl Jacobson sa...

Eftersom jag är född 1 januari 1950 är jag också oxe - eller buffel, som jag föredrar att tolka det. Jag har ett lätt sentimentalt band till vattenbuffeln sedan alla år i Sydostasien.