måndag 8 februari 2010

Stray Politicians

Att förstå politikers tänkande kan vara en utmaning också i deras klaraste stunder, men ibland lyckas de överträffa sig själva och slå också de mera härdade med häpnad.


Här är det André Bauer – Lieutenant Govenor of South Carolina – som yttrar sig om fri eller subventionerad skolmat – eller vad det nu är det handlar om…


Han har i alla fall senare bestämt dementerat att han skulle ha gjort jämförelser mellan ”stray animals” och fattiga människor, men att han anser att subventionerad skolmat leder till försämrade studieresultat är helt klart.8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Den här killen verkar ha fått lite för mycket att käka, om man nu skall se till kvaliten på hans uttalanden. Eller kan det möjligen vara tvärtom: att han drabbades av svält som barn, med medföljande hjärnskador och svårighetet att fatta knepigare sammanhang?

Carl Jacobson sa...

Han hade fri skollunch som barn (enligt AP).

Är det möjligen bevisningen för hans tes?

Björn Nilsson sa...

Som politiker i en av de mer efterblivna staterna i USA kan man ju undra över näringens betydelse ... både med avseende på den här mannen och de som kan tänkas rösta på honom.

Men allvarligt talat: undernäring i småbarnsåren är ett problem. Hungriga lejon jagar sämre och hungriga barn lär sig sämre. Möjligen kan det vara så att massutbildningens epok håller på att gå mot sitt slut. USA:s industrier har flyttat till Kina. Man behöver inte en kader åtminstone halvskolade arbetare och tjänstemän längre. De enkla jobb som finns kvar kan klaras av folk som är i det närmaste analfabeter. Så varför då öda pengar på skolluncher när man kanske kan få till ytterligare en skattesänkning för de rika?

Carl Jacobson sa...

Undernäring är givetvis ett allvarligt hinder för inlärning i stora delar av världen, om än knappast i USA. (Här är nog fetma och övergödning på junk food ett större problem.)

Men visst har den här mannens resonemang en tydlig socialdarwinistisk klang.

Björn Nilsson sa...

Jo, hunger är faktiskt ett problem även i USA. Minns varken exakt siffra eller länk (måste kuta och skall kolla senare om jag hittar) men jag har för mig att det är uppåt 37 miljoner i USA som inte har tillräckligt med mat.

Carl Jacobson sa...

"Hunger" och "tillräckligt med mat" är lite knepiga begrepp.

Fetma är en klassfråga och ett uttalat fattigdomsproblem - det är ju inte de rika som är feta, utan de fattiga som lever på billiga kolhydrater...

Undernäring är en helt annan sak än "felnäring", och en kost baserad på snabba kolhydrater leder till ständig hunger - och fetma!

Björn Nilsson sa...

Här är en snabbt uppfångad länk om hunger i USA. Det är visserligen en partsinlaga från någon slags organisation men innehåller en del data som kan vara riktiga: http://www.huffingtonpost.com/billy-shore/obama-and-governors-must_b_383003.html

En annan länk skrev om en miljon i Los Angeles som inte får tillräckligt med mat. De kanske stoppar i sig så kallad "bukfylla" för att klara sig. En väldigt massa människor i USA får matkuponger. Då borde de inte behöva hungra, men vad händer om kupongerna dras in?

Carl Jacobson sa...

Jag läste just det där, men jag har fortfarande problem med begrepp som "hunger" (se ovan!)

Jag googlade på "malnutrition in the United States" - och kom upp med denna läsvärda sida:
http://www.heritage.org/Research/Welfare/bg1713.cfm

"As a group, America's poor are far from being chronically undernourished. The average consumption of protein, vitamins, and minerals is virtually the same for poor and middle-class children and, in most cases, is well above recommended norms. "
osv.

Mycket läsvärd sida!