tisdag 18 november 2008

Höst på min gata


Inte vet jag hur man ska förklara den där upplevelsen att tiden accelererar eller att åren ständigt blir allt kortare. Dagarna drar förbi som virvlande höstlöv utmed gatan, och medan jag varit borta från bloggen har månaderna passerat i tur och ordning, och snart går det nog inte längre att övertyga mig om att detta inte bara är en upplevelse, utan en iakttagelse, och när juldekorationerna sattes upp här för ett par veckor sedan, tänkte jag:


- Nej, inte igen!


Man hukar sig och tar betäckning!Men vintrarna här i London har inte på långt när varit så förskräckliga som de har rykte om sig att vara. De har tvärtom varit ganska behagliga. Och även om man nu och då får se bilder på TV om busväder i antågande, så drabbar de vanligen inte London och det sydöstra hörnet av England. De verkar för det mesta följa en bana från sydväst till nordost, och vårt hörn har ofta problem med vattenvrist i stället för översvämningar.

I andra delar av England har man redan fått prova på första snön.Förra veckan var jag i Stockholm. Där var det var ca 10 grader kallare än här och regnade för det mesta.

Så här såg det ut i torsdags.Till min förvåning ser jag att läsarna fortsatt att titta in på min blogg också under detta oplanerade avbrott som bl.a. hade tekniska orsaker, och jag hoppas att dessa besökare funnit något av intresse och att de återkommer när jag nu tar upp några trådar och spinner vidare på vad jag påbörjat.


Den här höstbilden är från Polen.

(Klicka på bilderna för originalformat.)

9 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Välkommen åter till cyberrymden! Att tiden går fortare beror helt enkelt på att du blivit äldre. Jag känner av samma sak. Kan ha något att göra med hjärnans förmåga att ta upp syre, den försämras med stigande ålder och då påverkas tidsuppfattningen (läste jag någonstans för länge sedan och garanterar inte att det är riktigt)

Den sista bilden ser så vintrig ut att den måste vara tagen i Nordpolen (ha ha).

Carl Jacobson sa...

Nordpolen? Nåja, kommet från dig vet jag ju att det är ett skämt, men annars funderar man ju ibland över hur folks världsbild ser ut. Det finns säkert många som kan tänka sig granskog på Nordpolen. Jag hittade bilden i Ryanairs inflight magazine där den alltså säga vara från Polen.

Den där teorin om tidens acceleration som du refererar tycker jag är intressant. Jag har inte stött på den tidigare, men någon rationell förklaring till denna starka upplevelse måste ju finnas!

Björn Nilsson sa...

Du har väl hört den gamla parollen NORDPOLEN ÅT NORDPOLACKERNA! Om den globala uppvärmningen fortsätter kanske det blir träd åtminstonen vid den magnetiska nordpolen. Slår polväxlingen till så att nord och syd blir omkastade kanske vi kan förvänta oss grönskande skogar (eller åtminstone lite mossor och lavar) såväl vid den geografiska som magnetiska sydpolen.

Undrar om jag läste den där syre-grejen i någon bok av Carl Sagan?

Carl Jacobson sa...

Jo, en polväxling är väl förutsättning för skog på "Nordpolen". Enligt de senaste rapporterna var det ju öppet hav där denna sommar.

Sen tillkommer ju en intressant fråga här - vid en tänkt polväxling - vad är det egentligen som säger att den nya Nordpolen då måste bli "norr"?

Björn Nilsson sa...

Tja, "norr" är väl det hållet kompassnålen pekar åt?? Även om den skulle peka åt söder?

Undrar om du inte skönmålar det engelska vädret förresten? Jag var där en gång på våren för över tio år sedan och höll på att frysa häcken av mig trots att det var uppåt tio grader plus.

Carl Jacobson sa...

Precis vad jag menade - det där med vad som är norr.

Om det engelska vädret kan jag bara säga att det har förvånat mig att det varit så behagligt under de drygt fyra år jag varit här. Jag har knappt sett något av det där som ryktet säger - och just nu strålar solen från en molnfri himmel!

Anonym sa...

Trevligt att du är tillbaka. Jag hör till dem som då och då kollar om du har några nya funderingar som du satt på pränt. Jul igen - ja, det går undan. Trängseln i affärerna har börjat trots att det anses vara dåliga tider... Det är bara att hålla sig undan. Hälsningar
Berith

Under ytan.. sa...

Kul att se att du är tillbaka! Datorn fungerar sålunda?

Carl Jacobson sa...

Det är ju ibland mer än ett steg mellan en fundering och ett blogginlägg, och det är inte bara tekniska problem som ibland kommer emellan.

Jodå, den här nygamla datorn fungerar som den ska, men jag behöver bygga ut minneskapaciteten. Det kostar pengar, men det finns en marknad för begagnade delar i Stratford på helgerna, så jag ska försöka ta mig dit så småningom.

Här i London har "mellandagsrean" redan börjat, och det är riktigt plågsamt med trängseln på stan. Men vädret fortsätter att vara vackert - kallt, med solsken från en klarblå himmel - trots prognosmakarna hotade med snö tills idag