onsdag 18 juni 2008

Vad stjärnorna säger


För några dagar sedan skrev jag om hur ex-kung Gyanendra lät sina spåmän bestämma dagen för flyttningen från palatset i Kathmandu till sommarvillan utanför staden. Så, som för att bekräfta det jag skrev om hur vanligt det tänkesättet är i stora delar av världen, dök denna notis upp i Bangkok Post. Och eftersom länkar till Bangkok Post försvinner efter en vecka, så klistrar jag in notisen här:


Former prime minister Thaksin Shinawatra on Monday urged Thais to put their faith in astrology, and blamed the alignment of planets for the current economic and political troubles. But a "real" fortune teller said the ex-premier was wrong and predicted bloodshed in three weeks.
Street protests against the Thaksin [sic!] government have been rumbling since May 25, while soaring oil prices and inflation have shaken investors and prompted farmers and transport workers to threaten strikes.
This is because Mars and Saturn are close together, Mr Thaksin claimed on Monday. He added that the troubles will ease soon.
"Be patient with the headache-inducing situation until July 2," Mr Thaksin told reporters. "Mars moving close to Saturn causes the headache. When Mars leaves, the situation will ease."
Famed fortune-teller Luck Rekhanitade disagreed. He predicted the opposite, that a deadly situation will occur on July 2.
In fact, he said that July 2 is the scariest day of the past 30 years. He predicted conflicts will erupt which could lead to bloodshed in the heart of the city when the violence peaks on July 6.
The astrologer urged Thais to reunite, a step which would prevent his prediction from coming true.
Mr Thaksin has put great stock in predictions of fortune tellers and astrologers.
When he was prime minister, Mr Thaksin ordered the first plane at the new Suvarnabhumi airport to land t precisely 9:19am because a seer had convinced him it was an auspicious moment.
For a while, he cancelled weekly press conferences, claiming that Mercury was not in a favourable alignment.
For all his faith in fortune tellers, he was completely taken by surprise when the army overthrew him in a coup on Sept 19, 2006.

Tilläggas kan att det blev rätt besvärande för kuppledaren general Sonthi (som är muslim) när det blev känt att han anlitade samma spåman som Thaksins familj...

9 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

"The astrologer urged Thais to reunite, a step which would prevent his prediction from coming true." Det låter litet lustigt att planeterna bestämmer vad som skall ske, men att man lik förbaskat kan slingra sig förbi förutsägelserna. Det låter snarare som normal prognosverksamhet som jag jobbade med en gång i tiden. Först så gör man en prognos, och sedan förklarar man varför den inte slog in!

Carl Jacobson sa...

När jag först kom i kontakt med denna märkliga värld i Thailand när jag var ung, och man förklarade för mig hur viktigt det var att rådfråga en spåman innan man gifte sig, t.ex. - då frågade jag:
"Men vad gör man då om spåmannen säger att man inte passar ihop?"
Och svaret jag fick var ganska talande: "Inte vet jag - går till en annan spåman, skulle jag tro", sa man.
Nu ligger ju det här i en sektor som är kommersiell, och jag antar att få spåmän skulle säga till ett par, att stjärnorna säger att ni inte bör gifta er... En sådan spåman skulle nog inte få många kunder.
I fallet Thaksin undrar jag ibland hur detta med stjärnorna påverkar hans fotbollslag. Kan spåmännen tala om för honom hur matcherna kommer att gå? Om inte - varför?

Björn Nilsson sa...

Jaha, uppenbarligen en sektor som skulle må bra av certifiering och förstatligande för att eliminera privatföretagarnas mixtrande.

Vid närmare eftertanke - även babylonierna hade ideer om att köra sina frågor till orakel (i form av djurinälvor och annat kul) i repris tills man fick ett önskvärt svar.

Carl Jacobson sa...

Det du säger är nog faktiskt på gång inom EU i alla fall.

Jag såg på TV för någon tid sedan en representant för ”medierna” i Storbritannien (dvs. de medier som säger sig kommunicera med ”andar”) som var mäkta upprörd över att EU uppenbarligen vill att deras verksamhet – liksom spåkäringarnas och liknande verksamheter – ska falla under konsumentskydds- lagstiftningen. Hon ville inte uttala sig om spåmännens plats, men medierna hörde, menade hon, till en ”andlig” kategori – inte en kommersiell.

Sen kan man ju undra hur man ska reklamera en spådom som inte slagit in. Pengarna tillbaka skulle givetvis sätta spåkäringarna i konkurs, medan en ny spådom utan kostnad som ersättning kanske bara skulle svälta ut dem på lång sikt.

Medierna är ju lite knepigare. Hur verifierar/falsifierar man att mediets anspråk på att verkligen ha talat med mormor?

De afrikanska mirakelmän som har verksamhet här i London brukar ”garantera” utlovat resultat på de reklamkort som under helgerna delas ut i gathörnen där jag bor. Men jag undrar hur de i praktiken hanterar klagomål. (Jag har visat ett sådant kort i inlägget som du får upp om du klickar på "Husbondliden" i listan med etiketter till höger.)

Björn Nilsson sa...

Man kanske kunde ha en modell där x% av arvodet utgår vid konsultationen och återstående (100 - x)% betalas ifall spådomen slår in? Med tanke på hur bra mannen vars kort du visade verkar kunna jobba så lär han ju inte behöva riskera att slutlikviden fryser inne!

Carl Jacobson sa...

Din idé är lysande! Men jag hyser dessvärre vissa tvivel på att den är genomförbar. Människor som går till en spåman och betalar pengar saknar nog dessvärre den grad av skepticism som krävs för att kräva resultat före slutbetalning. Detta är ju en högst oseriös bransch, och hur många spåmän och undergörare skriver kvitton?

Själv brukar jag hävda att politikerna borde ställas under en lagstiftning som motsvarar konsumenträtten - dvs. att de ska kunna åtalas för bedrägeri när de på ett uppenbart sätt sviker sina vallöften. Vad sägs om det?

Björn Nilsson sa...

Den seriöse siaren skriver naturligtvis ut kvitton och har hela sin bokföring i ordning och underkastad den mest noggranna revision! (Kan man förutse framtiden kan man väl också förutse hur man utnyttjar detta förhållande till max och därmed får det så gott ställt att man inte behöver sälja sina tjänster på nöjesmarknaden ...?)

Svårigheten med att tvinga politiker att uppfylla vallöften är att de för det mesta kan skylla på att det kommit något emellan som tyvärr gör att planerna måste ändras. Enda uppenbara fallet jag kan komma på just nu är den tid när socialdemokraterna hade mer än hälften av rösterna i Riksdagen men ändå inte införde republik och annat som står i programmet. Sedan får man skilja på uttryckliga vallöften och visioner om vad man säger sig sträva efter - det behöver ju inte vara samma sak.

Carl Jacobson sa...

Jo, spåmännen och politikerna har väl ungefär samma ursäkter att ta till. Vad jag menade var uttryckliga svek, som att rösta för ett förslag som man sagt sig vara emot, o.d.
Det finns ju dessvärre exempel på sådant!

Björn Nilsson sa...

Uttryckliga svek ... en knepig fråga. I och för sig kan man väl rulla den felande i tjära och fjäder för vidare befordran på en stång ut ur stan? Annars är väl minimikravet att man åtminstone inte röstar tvärtemot vad man tidgare sagt. Det ärligaste i det fallet är antingen att rösta som man lovat eller - om situationen är ohållbar - avstå från att rösta. Att fegt kvitta ur sig är ett dåligt alternativ. Jag vet inte om de senaste "hjältarna" i Riksdagen är så förbaskat hjältemodiga. Undrar om inte Königson på sin tid var större. Han röstade ju hellre för sina arbetskamrater på varvet än för partikollegorna i folkpartiet.