lördag 19 april 2014

Vår i Kyiv

Givetvis skulle jag önskat att stanna kvar i Kyiv över påsken, men det var inte möjligt denna gång. Om några månader blir jag dock pensionär, och kan återigen göra längre resor, och Kyiv är definitivt en stad som jag kommer att återvända till!

Mitt besök nyligen gjorde djupt intryck, och jag ska försöka skriva lite om det framöver, men nu – eftersom det är påsk – så ska jag skriva lite om några av de många kyrkorna i staden.

Mitt första besök var i St Mikaelskatedralen  en fredag förmiddag. Det är en kort promenad från Maidan (”torget” med ett arabiskt lånord). Katedralen tillhör kyivpatriarkatet och mässan var på ukrainska. Jag förstod givetvis inte ett ord, men det gjorde ingenting, för här – liksom i katolska kyrkan – är sången central. 

Det var givetvis inte mycket folk vid denna tid, men de ortodoxa katedralerna är små och intima, och det känns inte alls ödsligt. En krokig gumma gick och sopade i en del av kyrkan medan mässan pågick i en annan del, och det kan tyckas något märkligt, men här kändes det faktiskt helt naturligt. Vid ändan av den korta gatan där jag bodde, ligger St Sofiakatedralen - den äldsta i Kyiv. Den är numera museum och upptagen på UNESCOs världsarvslista.  Om man besöker Kyiv, ska man inte missa en mässa i den neobysantinska Volodymyrkatedralen, som är säte för kyivpatriarkatet. 


Kiev Perchersk Lavra är moskvapatriarkatets katedral. Här är det liturgiska språket kyrkslaviska, precis som i Ryssland.

Och här är ett smakprov på ortodox kyrkomusik

Glad Påsk!

2 kommentarer:

Einar J sa...

En imponerande prakt! Undrar just om alla dessa kupoler verkligen är guldbelagda. De ger ju ett sånt intryck, men verkar orimligt, egentligen.
Glad Påsk!

Carl Jacobson sa...

Nog är det guld alltid. Inga substitut ger samma lyster. I vilken form det är, vet jag inte.

Först trodde jag att det var guldmosaik, som ju är bladguld inkapslat i glas (som på stuporna i Thailand) men sedan noterade jag ett knappt synligt rutmönster som indikerar att det är något slags plåt.

Min gissning är att det är guldpläterad mässingsplåt.