tisdag 9 april 2013

Margaret Thatcher död


Idag har alla brittiska tidningar Margaret Thatcher över hela förstasidan.Jag ska inte ge mig in på att analysera hennes insatser - de analyserna finns i varenda tidning, och jag har ingenting att tillföra.

Men en sak vill jag påminna mina svenska läsare om:


Margaret Thatcher hade som mest 43,9% av väljarna bakom sig. Det var i hennes första val (1979), och det gav henne 53,4% av platserna i House of Commons. I följande val (1983) sjönk hennes siffror till 42,4%, men hennes majoritet i parlamentet ökade till 61,1%.

Så här ser siffrorna från valet 1983 ut:

Konservativa:         42,4% av rösterna, 397 platser (61,1%)
Labour:                  27,6% av rösterna, 209 platser (32,2%)
Liberala alliansen:   25,4% av rösterna,  23 platser  (3,5%)Det bisarra brittiska valsystemet medger alltså att det parti som får flest röster, utan att ens komma i närheten av 50%, får en överväldigande majoritet i parlamentet. Ur demokratisk synpunkt kan man alltså ifrågasätta om hon någonsin hade mandat att genomföra sin politik - detta oavsett om man tycker att den till övervägande delen var på gott eller ont.

I lobbyn till underhuset står hon stay sedan länge, men utomhus har hittills ingen vågat placera en staty av henne - sannolikt på grund av risken för att den skulle vandaliseras.


Scarecrow Thatcher. Dessvärre har jag tappat bort namnet på den kanadensiske konstnär som gör fågelskrämmor av mer eller mindre kända personer. Man kan beställa en fågelskrämma i sin egen avbild också.

Baronessan Thatcher på gamla dar i House of Lords.

Inga kommentarer: